Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών playmobil και με τη στήριξη της Playmobil Hellas, οργανώνει την πρωτότυπη έκθεση: «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil». Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στόχος της έκθεσης είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, που θα απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες αλλά θα μπορούν να παρακολουθήσουν ευχαρίστα και οι ενήλικες.
 
«Το ’21 Αλλιώς» θα αναπτυχθεί στο περιστύλιο της κεντρικής αίθουσας του ΕΙΜ και θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2019 έως τον Μάιο 2020. Θα περιλαμβάνει πάνω από 10 μικρά και μεγάλα διοράματα από φιγούρες και εξαρτήματα της Playmobil, τα οποία παρουσιάζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και από γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των φιλικών, ο Αλ. Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς και μια ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στόλου, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα, τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Παράλληλα πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες αλλά και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες playmobil και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. 
 
playmobil
 
Έμπνευση για τη σύνθεση των διοραμάτων αλλά και των αποδόσεων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης σε φιγούρες playmobil, αποτέλεσαν κυρίως έργα τέχνης των άρχων του 19ου αιώνα. Οι ειδικές κατασκευές θα συνοδεύονται από σύντομα και περιεκτικά κείμενα που θα επεξηγούν και θα τεκμηριώνουν τα γεγονότα που πλαισιώνουν την κάθε απεικόνιση.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση με οδηγό ένα φυλλάδιο δραστηριοτήτων που θα παραλαμβάνει στην είσοδο, να αναζητήσει συγκεκριμένους ήρωες και να μάθει που βρισκόντουσαν στο τέλος του Αγώνα, να κατευθύνει διαδραστικά μια πυρπόληση τουρκικού δικρότου και να στο τέλος παίξει με επιτραπέζια παιχνίδια.
Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν αναλάβει οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την άρτια σύνθεση και παρουσίαση των διοραμάτων έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία μιας ομάδας Ελλήνων συλλεκτών και έμπειρων κατασκευαστών. Για την κατασκευή διοραμάτων είναι υπεύθυνοι οι κκ. Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή ενώ την κατασκευή φιγούρων ιστορικών προσώπων έχει αναλάβει ο κ. Στέλιος Μυλωνάς.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 12:00), ενώ την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Tύπου στην κεντρική αίθουσα του ΕΙΜ, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, παρουσία των διοργανωτών, των επιμελητών και των κατασκευαστών.
Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στη έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι πρωτότυπες σειρές παραγωγής της εταιρείας Playmobil. Δεν διατίθενται προς πώληση, ούτε στο χώρο του Μουσείου ούτε στα καταστήματα. 
/*
*/